Judas - Interpretarea videoclipului !


Vreau sa incep acest post prin a spune ca videoclipul Judas este genial, si , dupa parerea mea, cel mai bun videolclip al lui Gaga ( pana acum :) )

..

Review-ul urmator apartine Adinei , adminul site-ului Glossy Magazine.

Aveti aici doar un fragment din text.

Regia: Lady Gaga & Laurieann Gibson
Coregrafie: Laurieann Gibson
Cast: Lady Gaga, Norman Reedus, Rick Gonzales
Videoclipul piesei Judas – cel de-al doilea extras pe single de pe albumul Born This Way al lui Lady Gaga– a avut premiera astazi [5 mai] pe contul oficial de VEVO al vedetei.
In functie de relatia fiecaruia dintre noi cu Dumnezeu, in functie de cum IL percepem, dar mai ales in funtie de cum definim fiecare dintre noi termenii “pozitiv” si “negativ”, clipul este in viziunea unora extrem descandalos, in viziunea altora extrem de curajos. In orice caz, contine cel mai scandalos/curajos mesaj religios transmis vreodata de cineva in intreaga istorie de 2011 ani a Crestinismului. Acela ca Iisus a avut o iubita/sotie, ca aceasta a fost Maria Magdalena si ca ea L-a tradat din dragoste pentru Iuda.

Protagonistii clipului in regia lui Lady Gaga sunt Iuda [Norman Reedus], Maria Magdalena [Lady Gaga] si Iisus Hristos [Rick Gonzales], iar tema centrala este relatia dintre Ei.
Simbol al tradarii in Crestinism, Iuda este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Cel care L-a “vandut” pentru 30 monede de argint.
Iuda este personajul central al Evangheliei lui Iuda, care conform lui Bart Ehrman nu este Evanghelia după Iuda, ci Evanghelia despre Iuda, adica vestea cea bună despre Iuda.
Conform acestei evanghelii, Iuda -discipolul preferat al lui Iisus – a fost singurul dintre cei 12 care a înteles cine este de fapt Mantuitorul si astfel nu L-a tradat, ci dimpotriva a facut Voia Lui, cand L-a dat pe mana autoritatilor care i-au ucis trupul, eliberându-l astfel pentru a se întoarce în Împărăţia Cerurilor.
De altfel, Iisus este Fiul lui Dumnezeu si ca atare este Atotcunoscator. Stia deci ca va fi “tradat” si a permis sa se intample asta pentru a-si indeplini misiunea pe Pamant.
Lady Gaga combina cele doua teorii legate de Iuda si propune una pe cat de comerciala, pe atat de puternica. Potrivit videoclipului, Iuda l-a tradat intr-adevar pe Iisus, insa tradarea nu a constat in faptul ca l-ar fi vandut autoritatilor, ci in faptul ca I-ar fi sedus femeia iubita. In acest context, Gaga sugereaza ca de fapt cea care l-a tradat cel mai tare a fost Maria Magdalena.
Simbol Biblic al caintei si al iertatii, Maria Magdalena – o fosta prostituata din care Mantuitorul a scos sapte diavoli – a fost o femeie discipol a lui Iisus Hristos, venerată ca sfântă în creştinism. ConformEvangheliei după FilipMaria Magdalena a fost soţia lui Isus. Teorie posibila dat fiind faptul ca in vremea in care a trait Iisus, un barbat de 30 de ani necasatorit era comparat cu un criminal.
Din cele mai timpurii vremuri ea a fost vazuta in Scriptura si in Liturghie ca femeia care, impreuna cu mama lui Iisus, impartasea impreuna cu apostolii rarul si esentialul privilegiu de-a fi fost impreuna cu Domnul. A fost numita “apostolul pentru apostoli”, “prietena” si chiar “iubita” lui Hristos, o femeie pacatoasa care a iubit mult si careia i s-a iertat mult.
Maria Magdalena realizeaza ca il iubeste cu adevarat pe Iisus motiv pentru care nu ii poate face rau si indreapta pistolul spre Iuda. Ii pune cu rujul pe buze Sarutul lui Iuda, ceea ce simbolizeaza ca in viziunea lui Gaga, cea care de fapt a avut intentia de a-L trada pe Iisus a fost Maria MagdalenaGaga aminteste astfel ca potrivit dogmei Crestine [Adam si Eva] cea care indeamna la pacat este femeia. Ea este cea care corupe barbatul, il duce pe Calea gresita si il determina sa faca lucruri nedemne.



Nu il poate ucide nici pe Iuda. Il iubeste. In momentul in care Maria Magdalena intelege ca Ii iubeste la fel de mult pe amandoi, cade la picioarele Mantuitorului si ii cere Iertare



Iisus o iarta si o saruta. Dumnezeu nu poate blestema sau pedepsi iubirea pura, indiferent cum se manifesta ea.
In cele din urma, Maria Magdalena moare. Este iubita de Iisus si ucisa de OAMENI. Gaga reia astfel un mesaj dintre cele transmise in videoclipul piesei Alejandro si anume faptul ca de multe ori noi oameni ne erijam in Dumnezeu si fara a avea vreun drept, in numele Lui judecam, uram, ignoram.



Exact asa cum in viziunea Crestinilor prostituatele sunt femei pacatoase care trebuie detestate, marginalizate, nerespectate pentru ca ceea ce fac este impotriva lui Dumnezeu si totusi Iisus nu doar ca pe Maria Magdalena a iertat-o, ba chiar a Sanctificat-o si probabil a luat-o de sotie, exact asa este posibil sa se intample si cu homosexualii, hotii, criminalii, etc. Nu stim noi oamenii , nici macar Preotii care este parerea lui Dumnezeu despre o realitate sau alta. Motiv pentru care nu avem nici un drept sa luam decizii in numele Lui. Stim totusi sigur ca Dumnezeu a zis “iubeste-ti aproapele”. Nicaieri in Biblie, nu exista macar o aluzie la faptul ca Dumnezeu ar instiga in vreun fel si din vreun motiv la violenta, la ura, la razbunare.

Pentru recenzia COMPLETA a videoclipului faceti click AICI sau pe banner-ul de sus!
...
Vreau sa inchei acest post printr-o afirmatie facuta de Adina despre GaGa care mi s-a parut extrem de tare :

" Lady Gaga mi se pare continuarea lui Michael Jackson. Curajul ei mi se pare de bun-simt [curaj nu tupeu] si foarte bine venit in atata ipocrizie. Bottom line, mi se pare singurul artist dintre entertaineri. Cu alte cuvine, ca si MJ, un artist real ambalat in cutie comerciala[...]Clipul – COLOSAL!!!! Din toate punctele de vedere!!!!!!!!! "  ( Glossy Magazine )





This entry was posted in

One Response so far.

  1. Sunt mare fan Michael Jackson si doresc sa spun ca sunt total de acord cu spusele acestei persiane!! --> " Lady Gaga mi se pare continuarea lui Michael Jackson. Curajul ei mi se pare de bun-simt [curaj nu tupeu] si foarte bine venit in atata ipocrizie. Bottom line, mi se pare singurul artist dintre entertaineri. Cu alte cuvine, ca si MJ, un artist real ambalat in cutie comerciala[...]Clipul – COLOSAL!!!! Din toate punctele de vedere!!!!!!!!! "

Leave a Reply