You & I - Analiza Videoclipului


Videoclipul incepe cu Gaga, imbracata intr-un costum negru care se reintoarce in Nebraska pentru a-si cauta iubitul. Aceasta scena nu a fost o surpriza pentru monstruleti deoarece Gaga a declarat intr-un interviu :
Premisa videoclipului este faptul ca am mers tot drumul din New York intr-o tinuta aproape de iarna pentru a-mi recastiga barbatul.



Gaga se reintoarce in Nebraska, intr-o forma bionica ( de femeie-robot ) pentru a-l cauta pe cel care a gasit-o sirena si a transformat-o in femeie adevarata.


Inainte de a ajunge in Nebraska, Gaga da peste un camion de inghetata.  Aici avem mai multe simboluri ce trebuie explicate.

1. Papusa. Papusa face referire la copilaria artistei despre care chiar Gaga spune ca a avut un impact enorm asupra ceea ce este acum. 
2. Barbatul care rade. Barbatul acesta ii reprezinta pe toti barbatii care au ras de ea si au zis ca nu vor ajunge nicaieri sau cei care afirma ca sunt creatorii lui Gaga ( gen Rob Fusari )

3. „Follow the crowd”. Inscriptia de pe masina ( Urmeaza multimea ) denota faptul ca Gaga merge pe calea ei proprie ( de aceea e si singura pe imensul drum ) si ca nimic nu o impiedica sa isi atinga visele.



Sirena Yuyi (Gaga) apare inchisa intr-un acvariu. Aceasta are parul negru, culoarea mortii, lucru sugerat si de privirea acesteia. 


Yuyi este salvata de un barbat, ce va deveni iubitul ei, care este fascinat de faptul ca e jumatate peste, jumatate femeie.

 Gaga apare apoi ca o sirena cu parul turcuaz ( liberate ), in cada barbatului care adineauri o gasise intr-un bazin si a eliberat-o.




Acestia se inteleg foarte bine, fac si dragoste la un moment dat.


Aceasta scena este dominata se sentimentul de libertate, de aceea Gaga continua sa isi miste coada, sa rada, sa arunce apa etc.

Sirena Yuyi reprezinta natura dubla despre care Gaga vorbea. Artista a declarat „Sunt un artist ce traieste la jumatatea distantei dintre realitate si fictiune.




In scena urmatoare, Gaga apare pe o masa si pare a fi electrocutata.
Aici, barbatul (iubitul lui Gaga) incearca sa o transforme pe Gaga din sirena in femeie.


Faptul ca Gaga urmeaza sa fie femeie este sugerata de costumatia acesteia ce contine litera V. Acest simbol reprezinta feminitatea.


Aceasta schimbare nu este de prisos deoarece Gaga are nevoie de foarte multa grija din partea barbatului pentru a nu muri. De aceea asta continua sa se lupte cu transformarea acesteia.

Scenele preferate ale monstruletilor sunt cele cu Gaga si Jo Calderone.



Stim cu toti ca Jo este unul din alter-ego-urile lui Lady Gaga si am facut cunostinta cu el cand a pozat pentru Vogue Hommes Japan in septembrie 2010.


Aceasta scena , la fel ca si mitul sirene, reprezinta dualitatea persoanei lui Gaga.
Gaga, cu parul gri, ce canta la pian, reprezinta parea feminina a acesteia, parte libera, partea vesela. Aceste lucruri sunt marcate de zambetul ei, de modul cum canta la pian si de faptul ca aceasta nu poarta tocuri.


Jo Calderone este partea bad a lui Gaga. Partea sexy, partea cu tupeu, care fumeaza si bea, partea ca ajunge sa o domnie pe Gaga cu parul gri.


Sarutul celor doi reprezinta iubirea sinelui. „Niciodata nu vei gasi ceea ce cauti in dragoste, daca nu te iubesti pe tine insuti” Prin sarutu cu Jo, Gaga ajunge sa se iubeasca pe sine si astfel ajunge la implinire.





La fel ca si scena cu Gaga si Jo, dansurile sunt impartite dupa principul Ying si Yiang.
Dansul din lanul de porumb, unde peisajul predomina in verde si gri, este marca de libertate si fericire.


Gaga danseaza liber si nu urmeaza nicio coregrafire aparte.
Spre deosebire de dansul din hambar, unde predomina turcuazul si negru, Gaga si dansatoarele urmeaza o rutina extrem de precisa.


Avem din nou parte gri care e libera, vesela si partea neagra care e dominatoare!

In final Gaga il gaseste pe iubitul ei si , surpriza, se casatoresc.


Nunta e marcata de culoarea alba, iar scena cand barbatul ii pune inelul este semnificativa.

Acesta a fost analiza mea video. Daca ti-a placut, da link-ul tuturor prietenilor tau pe Facebook, Twitter sau oriunde si ajuta aceasta analiza sa ajunga si la cei care nu au inteles bine videoclipul :)

Iti multumesc!


This entry was posted in

5 Responses so far.

  1. Anonim says:

    Foarte interesant review-ul. Unele din aspectele perezentate, le observasem si eu. Chiar acum imi scriam si eu interpretarea. Versiunea mea e un pic alta. O sa vezi despre ce-i vorba. :D
    Felicitari pentru articol!

  2. Vitalie says:

    mmm.
    interesant mod de a analiza un videoclip.

  3. Anonim says:

    uau, chiar mereu mi-am dorit sa imi explice cineva seminificatii din videoclipurile lui Lady Gaga:D Felicitari :*

  4. C.L.M. says:

    Hmmm. parca dupa ce l-ai analizat tu il inteleg:))

    Nu-mi place, are o imaginatie bolnavaaaaa!

  5. Anonim says:

    hmmm....aceasi analiza pe care am facut-o si yo....se pare ca geniile gandesc la fel!

Leave a Reply